Telefon: +36-30-282-0487
E-mail: info@egyszeregy.com

ÁFA MENTESSÉG

adótanácsadás

AZ ALANYI MENTESSÉG HATÁRA 8.000.000 FT-RA NŐTT

Azok a cégek, akik alanyi adómentesen működnek, illetve amely cégek 2017-től választották az alanyi mentességet, 2017-től már 8.000.000 Ft-ig számlázhatnak adómentesen. 

Mi történik, ha valaki átlépi az értékhatárt?

Azt a számlát, amellyel az aktuális áfa mentes értékhatárt átlépi, már áfásan kell kiállítani!

Van ennek hátránya?

Igen van. Az átlépést követő két éven keresztül nem választhatja az alanyi mentességet – kötelezően áfa körben marad.

Kinek érdemes alanyi mentességet választani 2017-tól?

Azoknak, akik 2017 év elejétől a KATA adózást választják és bevételül várhatóan nem haladja meg a 8.000.000 Ft-ot. Akik áfa körbe tartoznak és év közben választják a KATA-t, ők már nem választhatják az alanyi adómentességet! Ez alól kivétel az a cég, aki év közben, az EVA körből lép át.

Rajtuk kívül azoknak a kis cégeknek, illetve egyéni vállalkozóknak ajánljuk, akik szolgáltatást végeznek a lakosság felé – mivel így “olcsóbbak” lesznek. Azoknak a cégeknek is érdemes választani, akik eleve tárgyi áfa mentes tevékenységet végeznek, vagy tárgyi áfa mentes tevékenységet is végeznek. Itt fontos tudni, hogy a tárgyi adómentes tevékenység bevétele nem számít bele az értékhatárba. Hogyan kell ezt értelmezni?

Mondunk rá egy példát:

Van egy cégünk, amely orvosi tevékenységet végez, de emellett orvosi segédeszközök forgalmazásával is foglalkozik. Maga az orvosi tevékenység tárgyi adómentes körbe tartozik, ezért az ebből a tevékenységből származó bevétel nem számít bele az alanyi mentesség értékhatárába. (Ehhez a tevékenységhez kapcsolódó költségek áfája sem vonható le!) Viszont fontos tudni, hogy egy áfás céget (akinek kettes az adószáma) ez nem mentesít az áfabevallási kötelezettség alól!

A másik, a kereskedelmi tevékenység nem tárgyi adómentes. Az ebből származó bevételnél kell figyelni a cégnek, hogy ne lépje át idén az 8 millió forintos értékhatárt. Ha várhatóan ezt nem fogja elérni, akkor a példánkban említett cégnek érdemes alanyi adómentességet választani! Alanyi adómentesség esetén viszont a költségeinek az áfája sem vonható le, egyszerűen az áfával nem számolunk – az a költség részét képezi.

Figyelem!

Az egyéb áfa körrel kapcsolatos változtatásokra, bejelentésekre is CSAK év végén, egy évben egyszer van lehetősége! Például, ha:

Eddig áfa mentesen adta bérbe ingatlanát, de jövőre áfásan szeretné, szüksége lett a használt cikk áfa körre (különbözeti áfa), Eddig alanyi adómentesként működött, de jövőre előnyösebb lenne áfásnak lennie, stb.

A fenti tájékoztatónk csak a legfontosabb keretszabályokat tartalmazza, döntéshozatala előtt mindenképpen keresse meg szakembereinket! A teljeskörűség hiánya miatt jogi felelősség vállalásunkat kizárjuk!

Share Button

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube