Telefon: +36-30-282-0487
E-mail: info@egyszeregy.com

ÁFA – PÉNZFORGALMI ADÓZÁSI LEHETŐSÉG

ÁFA – PÉNZFORGALMI ADÓZÁSI LEHETŐSÉG

Jól gondolja gondolja végig, mielőtt “igent” mond!

Mit jelent ez?

Azt, hogy az áfát akkor fizetem, és akkor vonom le, amikor a számla pénzügyi teljesítése megtörtént.

Ki választhatja?

Akinek előző és idei (2017. évben) évben a bevétele nem haladta meg a 125 millió forintot. Ebbe a bevételbe nem számít bele:

  • a tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevétel
  • a közösségen belüli adómentes (az Áfa tv. 89. §-ában foglaltaknak megfelelő)
    termékértékesítés ellenértéke
  • a tevékenység közérdekő jellegére tekintettel (az Áfa tv. 85. § (1) bekezdése szerinti)
    adómentesség alá tartozó termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértéke
  • a tevékenység speciális jellegére tekintettel (az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés a)-g) pontjai
    szerint) adómentesség alá tartozó kiegészítı jellegő szolgáltatásnyújtás ellenértéke

Mit von ez magával?

Minden vállalkozásnak, aki él ezzel a lehetőséggel, a kiadott számlán fel kell tüntetni, hogy „Pénzforgalmi adózó”. Ez igazából a befogadó cégek szempontjából lesz fontos, mivel ő sem vonhatja le az áfát, csak a kifizetés időpontjában! Azok a cégek, akik nem tartoznak a pénzforgalmi áfa körébe nem fogják őket szeretni. Akik ezt választják, azoknak egymással szemben nem kérdéses onnantól fogva, hogy ha megkaptam a pénzt, akkor fizetem az áfát, de visszaigényelni (levonni) is csak akkor tudom, ha kifizettem a számlát. Azok a cégek, akik nem választották a pénzforgalmi adózást vagy nem választhatják az értékhatárok miatt, azok nem fogják szívesen befogadni a „választók” számláit. Miért? Azért, mert a kettős könyvvitelben, a számla pénzügyi teljesítésétől függetlenül, a teljesítés időpontjában az ÁFA fizetendővé, illetve levonhatóvá válik.Ebben a helyzetben viszont a nem választó cég, a „PÉNZFORGALMI ADÓZÓ” felirattal bíró számla áfa tartalmát NEM ÁLLÍTHATJA BE a levonható áfák közé annak ellenére, hogy a bevételének a fizetendő áfáját akkor is ki kell fizetnie, ha nem kapta meg. Ez a változás azoknak a cégeknek jelent komoly könnyebbséget, akiknek (várható) kintlévősége miatt az áfát meg kell finanszíroznia. Aki élni kíván ezzel a lehetőséggel,azt decemberben jelenteni kell! A választás egy évre szól.

Jó ha tudjuk:

1. Az a cég, aki kettős könyvvitelt vezet, és a kiállított számláinak összegét megkapta – amiből fizetendő ÁFA keletkezik -, akkor is levonhatja belőle a beszerzéseinek az áfáját, ha azt ő még nem fizette meg.

2. Ha visszaigényelhető adója keletkezik egy hónapban, azt akkor is visszakapja, – igaz, csak 45 nap múlva – ha a költségeit „még” nem fizette ki. Jó, hogy ez egy csúnya dolog lenne ilyet tenni, de ilyen is előfordult már az életünkben.

A fenti tájékoztatónk csak a legfontosabb keretszabályokat tartalmazza, döntéshozatala előtt mindenképpen keresse meg szakembereinket! A teljeskörűség hiánya miatt jogi felelősség vállalásunkat kizárjuk!

Share Button

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube