Telefon: +36-30-282-0487
E-mail: info@egyszeregy.com

KIVA – KISVÁLLALATI ADÓ

KIVA – KISVÁLLALATI ADÓ

Az új adók azon változata, amelyet a Kft-k is választhatnak, KIVA-nak hívják. A hátránya az, hogy nehezen tervezhető. Csak nagyságrendileg lehet megmondani, hogy kinek ajánljuk.

Ki válassza a KIVÁT?

Annak a cégnek, ahol magas a bejelentett bér és/vagy legalább 3-4 fő alkalmazott van. Mert a dolgozók után eleve 27% a SZOCHO + 1,5% a szakképzési hozzájárulás, amelyek alól mentesül, – helyette 16% KIVA-t fizet. Viszont azzal is számolni kell, hogy akinek magas a nyeresége, a nyereség után “normál esetben” 10% társasági adót fizet, amíg a KIVA esetében 16% az adó.

Kik választhatják?

Azok az egyéni cégek, bt-k, kft-k és zrt-k, amelyeknek az előző évi (2012. évi) létszáma nem haladta meg a 25 főt, bevétele vagy mérlegfőösszege az 500 millió Ft-ot. és a megelőző két évben nem függesztették fel az adószámát, és nem törölték.Az adó mértéke 16%.

Mi az adó alapja?

Az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása korrigálva a személyi jellegű kifizetésekkel. Ez következőt jelenti:
A pénzügyi vagyon realizált változása a mérleg „Pénzeszközök” sorában található. Magyarul, minden kifizetett dolog, amire költünk, (költségek, ráfordítások) csökkenti, és minden befolyt bevétel növeli.
Mert minden esetben megjelenik a bankban vagy a pénztárban a mozgás.
Nem számít bele: ha hitelt, kölcsönt kapunk, tőkét emelünk, osztalékot kapunk, és ha ugyanezeket mi adunk valakinek. Viszont az adóalap nem lehet kisebb a járulékalapot képező személyi jellegű kifizetéseknél, azaz minimum a bérköltségnél!
A kettős könyvvezetés ellenére, az adófizetés pénzforgalmi szemlélet szerint történik. A szállítók és vevők nyitott tételei nem tartoznak az adóalapba, csak ha kifizettük, vagy nekünk kifizették.

Mit vált ki a 16%-os adó?

Kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást. A veszteség elhatárolható, és 10 év alatt egyenlő részletekben felhasználható. DE a beruházás ösztönzése érdekében van egy olyan szabály, hogy ha új eszközt szerzünk be, a veszteség egy összegben is felhasználható!
Adóbevallást következő év május 31-ig kell beadni . Év végi adófeltöltési kötelezettség nincs, de adóelőleget fizetni kell.
Az adó alapja minimum a járulékalapot képező összes jövedelem 16%-a. Ehhez jön hozzá a pénzeszköz növekedés és az osztalék-, vagy az osztalékelőleg kifizetés.

A 2. évben, az előző évben fizetett adó nagysága határozza meg az adóelőleg gyakoriságát – mint az ÁFA esetében. Amennyiben az adó meghaladta az 1 millió forintot, havi kötelezettség vár az adózóra. 1 millió alatt, de 100 ezer felett negyedéves lesz.

Megéri Önnek a KIVA? Ezt számolni kell!

A fenti tájékoztatónk csak a legfontosabb keretszabályokat tartalmazza, döntéshozatala előtt mindenképpen keresse meg szakembereinket! A teljeskörűség hiánya miatt jogi felelősség vállalásunkat kizárjuk!

Share Button

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube